Kedves Olvasó!
  
  Mielőtt nekifognék leírni néhány tapasztalatomat a Norizi wobblerekkel kapcsolatban szeretném jelezni, hogy horgászni sokkal jobban szeretek, mint írni. Amiért mégis billentyűt ragadtam, az Norbi komám kérése volt. Mivel igen sok halat fogtam a csalival, talán tudok olyat mesélni ami tanúlságos lehet a kezdő pergető horgászok számára.
 
  Már a csali megjelenése előtt kedvenc módszerem volt a felszíni pergetés. Kicsit szeszélyes műfaj, rengeteg kudarc kíséri, mégis ez a kedvenc. Miért is? Nos azért, mert minden más módszernél elmarad az a pillanat amikor hatalmas robbanással leveri a csalit a hal egy hatalmas ütés, adrenalin bomba kíséretében. Ez az az egy másodperc amiért érdemes vállalni minden megpróbáltatást a szúnyoginváziótól a vaksötétben tocsogó iszapfürdőig.
 
  Ötféle hat fogtam Norizi csalival. Kevesebb csukát és sokkal több balint, harcsát, domolykót és jászt.
 
  Érdekes, hogy süllőt nem sikerült becsapjak vele, pedig már láttam fotókat ahol ott a wobbler a kékfarkú szájában. Erdélyben ette a pisztráng az öt centist, a hetessel a Duna Deltában rendet raktak vele a csukák között is.
 
  Tavaly augusztus 20-án kezdtem rendszeresen dobálni, november 2-án volt az első olyan nap amikor már nem adott halat. Szinte csak éjszaka használtam, bár amikor nappal próbáltam akkor is leverték a balinok. Azon gondolkodtam, hogy mi az a legfontosabb információ amit mindenképpen meg kell osztani másokkal?
 
  A kulcsszó: LASSAN.
 
  A korábban használt valamennyi felszíni csalinál lassabban kell húzni! Egy profi pergető barátom felhívott, hogy bevásárolt belőle, kiment és kapása sem volt. Éppen indultam, megálltam a háza előtt és kimentünk együtt. Dobta, húzta...
 
  -Lassabban!
 
  Lassított.
 
  -Még lassabban!
 
  Egész lassan tekerte, és rákérdezett:
 
  -Ilyen lassan?
 
  PUFF!
 
  -Igen ilyen lassan :)
 
  Úgy szoktam mondani, hogy amikor már azt hiszed, hogy túl lassú, na akkor jó. Azt figyeltem meg, hogy amikor már „veret”, akkor kevesebb a kapás. A kedvenc helyemen át kell dobni a folyót. Akkor jó, ha 30 centire pottyan a parttól. Ilyenkor várok néhány másodpercet és nagyon óvatosan indítom. A kapások jelentős része a parti sávban, az első néhány orsókar fordításkor következik be. Félútról már tempósan tekerem, hogy gyorsan újat dobhassak. A tempós tekerés is adott már halat, de sokkal kevesebbet. Akkor a legfogósabb, amikor billegve jön, de nem veret.
 
  Az idén tavasszal egy kedves barátommal közös csónakba fújt minket a vihar a Pón. Kőkemény hidegfront volt, a tíz napból nyolcat csapatosan betliztünk. Szerencsére az utolsó két napra jött a melegedés és a csefalók is megmozdultak végre. Partot dobálva néhány apróság kóstolgatott minket, de a laposon iszonyú rablások voltak. Dobtunk mindent. A világ leghíresebb wobblereit próbálgattuk, semmi. Peti barátom a tavaszi kiállításon vett egy 11 centis kétrészes NORIZI wobblert. Feltette és két harcsát fogott vele egymás után. Én az egyrészest próbáltam, azt is ették. Akkor kért meg Peti, hogy ezt az egy szót írjuk be a honlapra: LASSAN Azt is javasolta, hogy a dobozára írjuk, de azt hiszem, hogy a sok legyártott dobozra ez már nem fog rákerülni.
 
  Használd a botot!
 
  A rutinos pergető horgászoknak nem mondok újat, de talán olvassa olyan is, aki okul majd belőle. A Norizi csali azért „SM”, mert „Swiming Mouse”. Az egér sem veret a farkával, ahogy e csali sem. Akkor jó, ha „billeg”. Ha valaki mégis azt szeretné, hogy intenzívebben billegjen a wobbler, akkor közelítse a spiccet a vízhez és egy picit tempósabban húzza. Ha egeret szeretne utánozni vele, akkor emelje fel a bot végét, ettől csökken majd az intenzitása, viszont megmarad a „billegés”. Ezek nem nagy dolgok, de sokszor ennyin múlik, hogy fogunk halat vagy sem.
 
  „Kapcsold be” a FÉNYT!
 
  AZ SFC színű wobblek háta jótékonyan világít. Pontosabban világíthat! Néhány másodpercig rávilágítunk a fejlámpával és kész is. Egy fontos dologra viszont érdemes figyelni. Amikor lámpát kapcsolsz, fordíts hátat a folyónak!
 
  Bevallom, hogy én a vaksötétet szeretem a legjobban, az az érzésem, hogy a harcsát zavarja a legkisebb fény is. Ma már tudom, hogy van olyan fény amit ha óvatosan használunk nem zavarja a harcsát. AZ SFC NORIZI-t érdemes megvilágítani. Ettől persze nem fogja jobban a halat, viszont így soha nem fordulhat elő az a kellemetlen pillanat amikor belehúzzuk a spiccgyűrűbe a csalit. Mivel a lassú vontatásnál nem érezzük minden esetben a csali pontos helyét, néha előfordul még a leggyakorlottabb horgászokkal is, hogy belehúzzák a csalit a botba. (esetleg nem vallják be). Norbi úgy használja, hogy a dobás egy nyomjelzős lövedékre hasonlít. Jó ez, hiszen pontosan látja hol csobban a csali, ha egy kicsit hosszúra sikeredik a dobás fékezhet rajta, stb... Én inkább csak annyira világítom meg, hogy a bot alatt szépen lássam. Bevallom, semmivel nem fogok többet a gyenge fényben mint ő a virítóssal.
 
  Úgy tudom, hogy hamarosan világítós hátat kap még néhány szín az SFC mellett, sőt újabb színek jelennek meg a palettán a horgászok igényeinek megfelelően. Nincs olyan szín amivel ne fogtam volna halat, várjuk a folytatást!
 
  Kopogós vagy sima...?
 
  Az idei évben – a legnagyobb bánatomra – eltűnt a víz a folyóból. Minden Körös tóvá változott, tehát amit most írok le az tavalyi tapasztalat. A Norizi wobblerek kaphatók kopogós és „néma” változatban egyaránt. Felmerül a kérdés mikor melyiket? A két típus fogóssága megegyezik. Mégis érdemes ott lapuljon a dobozban mindkettő. A kopogósat lassú víznél célszerű használni és nem csak a hangja miatt, de a dobások távolsága is nagyobb. Néhány grammal nehezebb csak, de ezt már le lehet húzni a víz alá megfelelő sebesség mellett is. Sajnos húzósabb, gyorsabb vizeken nem elég jó, mert túlvereti magát. Ilyenkor „aranyat ér” a néma testvére. Nem baj, hogy picit rövidebb a dobás, ezt sokkal könnyebben fent lehet tartani a felszínen gyorsabb folyás mellett is. Tavaly a Sebes Körösön szinte csak a némát használtam, a Kettősön viszont a kopogós tarolt.
 
  Az idén szinte mindegy :( Eltűnt a víz a Körösökből (is), várjuk az őszt, talán jön némi csapadékvíz a hegyekből és újra lehet majd halat fogni.
 
2012. augusztus 28.
"Öreg" Michnay Gusztáv

Please Select Your Language

 

Ha szeretnéd,
hogy kedvenc Üzleted
is árulja a NORIZI Wobblert:
KATTINS IDE